2016 byr på en personlig økonomisk krise

2016 byr på en personlig økonomisk krise. Derfor skal jeg utsette meg selv for et menneskelig eksperiment:  der jeg fra nå av skal leve som om jeg er arbeidsløs. Jeg vil vise deg at det er mulig å få til ganske mye med kun en liten inntekt. Og du kan klare å få en sunn økonomi ved å gjøre noen små endringer i livsstilen din og ved måten du tenker på. Jeg har lyst til å utfordre både deg og meg til å sette deg noen overkommelige økonomiske mål dette året. For alle såkalt uoverkommelige utfordringer sitter egentlig bare i hodet.

Da jeg var student, så hadde jeg 30 kroner dagen å leve for til mat. Og noen år etterpå var jeg arbeidsløs og hadde 9000 kroner å leve for hver måned. Der både lån og faste utgifter skulle betales.  Senere ble jeg vikar og fikk litt mer å rutte med. Men ikke så mye. Og det var ikke før i 2012 at jeg fikk meg fast jobb. Allikevel greide jeg rett etter studiene å skaffe til veie både  hus og bil og jeg klarte alle utfordringer med stor stil.

Jeg som skriver denne bloggen er en alenemor som på liten inntekt har klart å betale ned studielånet. Dette ble faktisk gjort for en måned siden. På huset er   75 % av gjelden  nedbetalt. Alt dette i løpet av  åtte år.  Når jeg klarer å ta mine utfordringer, kan jeg love deg at du vil klare det også. Man må bare tenke litt annerledes. Og man må prioritere riktig.

Men det var hardt helt til å begynne med. Og jeg ble nødt til å være  kreativ når det gjaldt å få pengene til å strekke til, samtidig som jeg også sparte til en stor bufferkonto.

For meg har det blitt en vane å gjøre smarte valg i hverdagen. En vane jeg har tatt med meg fra studentilværelsen. Dette har blitt en så stor vane at jeg egentlig ikke har vært klar over (før nå) at jeg burde skrive om dette slik at flere kan få nytte av livserfaringen min. Det å få mest mulig ut av lite er faktisk en kunst.

En annen viktig grunn til at jeg starter dette året med å skrive om økonomi er at jeg blir arbeidsløs  rett over sommeren. Da er det alvor! Stortinget har bestemt at den sektoren jeg jobber i skal privatiseres. Derfor må jeg forbrede meg på å leve på 12 000 kroner i måneden .og gjøre enda flere smarte valg enn det jeg har gjort tidligere. Spesielt fordi jeg blir stående hele åtte uker uten en krone. Og det skal bli GØY!

Egentlig burde jeg bli deprimert av å miste jobben, men jeg synes det går litt sport i det med å finne smarte løsninger for å spare penger. Så jeg har snudd dette til å bli positivt. Så hvis du har lyst til å følge meg under min reise mot gjeldsfrihet og arbeidsløshet – og se hvordan jeg forbreder meg på å leve på et minimum, så er det bare å henge på. 

Mål frem til jeg blir arbeidsløs

Øke min bufferkonto med 30 000 kroner og å ha nedbetalt huslånet med ytterligere 60 000 kroner innen 1 september. Vanskelig? ja. Uoverkommelig? Nei.  Det er nå i sommer at de virkelig store utfordringene vil komme. Derfor er det viktig å få en god buffer og å få nedbetalt mest mulig gjeld før man blir arbeidsløs.

Hver måned vil bloggen oppdateres med en oppsummering og et budsjett, der man får sett hvordan det går hver måned. Jeg vil også jevnlig oppdatere på de grepene jeg gjør underveis – og også komme med en rekke tips på hvordan man skal få kontroll på økonomien sin.

Jeg skal nå utover leve som om jeg ER arbeidsløs. Og da må jeg tyne matutgiftene ned til et absolutt minimum. Så det skal bli litt nervepirrende å se hvor langt jeg klarer å strekke dette prosjektet. De faste utgiftene er allerede tynet ned til 3500 kroner. Fungerende tips til hvordan du kan få minst like lave faste utgifter, hvordan du skal få nedbetalt eventuelle lån så fort som mulig og/eller hvordan du skal spare deg til en buffer får du i denne bloggen. 

Håper at denne bloggen vil kunne bli til et nyttig verktøy i hverdagen din. Og ikke minst til en stor inspirasjon for de som eventuelt ikke helt vet hvordan pengene skal strekke til. Og for meg blir det litt nervepirrende å leve som arbeidsløs. Så jeg er spent på hvordan det går. Jeg vil også foreta intervjuer med ekte eksperter og også ta inn gjesteskribenter. Alt for å inspirere og motivere både deg og meg. 

Denne bloggen er helt fersk, så eg håper du har litt tålmodighet. Innlegg skrives fortløpende, men foreløbig er de ikke lagt offentlig. Dette kommer etterhvert.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*