Fem skritt for å få orden på økonomien.

 

Veien til å bli rik, gjeldsfri eller veien til å legge seg opp en såkalt buffer starter med noe lurt. Her får du fem «begynnerskritt» til å få orden på økonomien din. Men disse er bare selve startskuddet på en ordnet økonomi. Nye vaner må også til.  Du kan være så langt nede og så uvitende du bare vil når det gjelder økonomi. Men jeg vet av egen erfaring at det finnes håp, selv for den magreste inntekt. Og at det ikke er komplisert kunnskap som må til for å kunne få en sunn økonomi.

For ti år siden visste jeg ikke engang hva ordet buffer betydde. Og jeg skjønte heller ikke poenget med å ha en såkalt buffer. Men det  ble sannelig fart i læreprossessen etter at jeg oppdaget at  fryseren min hadde røket. Og oppdagelsen av at all mat i fryseren var ødelagt skjedde rundt juletider.

På den tiden var økonomien min så ille at jeg ikke hadde råd til å erstatte verken julemat eller andre ting som var i fryseren. Og jeg ante virkelig ikke hvordan vi skulle klare oss i julen uten mat.

Stoltheten min var alt for stor til å søke frelsesarmeen om gratis mat. Så det ble til at jeg fikk gravd frem nok tomflasker til å kjøpe en ribbe.  Den måtte jeg henge ut av vinduet, slik at det i det minste kunne holde seg fryst. Vi hadde ikke juletre den julen.  Det å bare gå i skogen og forsyne seg med ett var jeg alt for feig til. Julegaven til sønnen min fikk jeg skaffet gratis.  Det var en liten kattunge som vi begge ønsket oss. Og som en digresjon: Den lille kattepjokken fulgte med oss i tykt og i tynt i 6 år.

Etterhvert som vinteren gikk hang det ganske så mange poser ut av vinduet med mat som måtte fryses.  Det var kaldt den vinteren, så det gikk tålelig greit, Men det så ganske dumt ut. Og jeg følte meg totat miserabel. Det å måtte snike seg ut i mørket for å lete etter tomflasker langs grøftekantene er heller ikke noe jeg er stolt av.

Lønnen var ustabil, for jeg jobbet kun som freelance for et fjernsynsselskap. Og fikk kun lønn for de oppdragene selskapet bestilte fra meg. Dette var ikke en gang nok til husleien. Det å betale både regninger og å kjøpe mat var et mareritt som ikke gikk i hop.

En venn av meg sa at jeg måtte legge meg opp en buffer, for jeg ville aldri i verden komme ajour med noe som helst hvis jeg ikke hadde oppsparte midler. Problemet var bare at jeg ikke helt kunne fatte hva jeg kunne spare ifra.  Jeg hadde heller ingen oversikt over utgifter, for jeg hadde mer eller mindre gitt opp.

Dessuten var det langt morsommere å klage til alle som gadd å høre på meg om hvor uheldig jeg var med alt : For det var jeg virkelig. Jeg tiltrakk meg de merkeligste negative ting som en magnet! Og jeg elsket å klage over hvor dyrt alt var og på hvor fælt jeg hadde det. For jeg fikk ofte støtte av mennesker som var i samme situasjon.

Lang historie kort, så endte det med at den lokale TV-stasjonen eg jobbet for var nedlagt og at jeg også måtte selge det kjæreste og dyreste jeg eide. nemlig det profesjonelle kameraet mitt for å få råd til husleien den vinteren.  Og jeg innrømmer at jeg var så langt nede at jeg nesten ikke så vitsen med å leve. Bilen gikk heller ikke igjennom EU-kontrollen og jeg hadde ikke råd til å reparere den.

Så første skritt  ble å slutte å synes synd på seg selv, brette opp ermene og innse at noe må gjøres. Når man har nådd bunnen er det bare en retning tilbake. Og det er oppover.

Hvor begynner man med å få orden på økonomien?

Hvis du slik delvis kjenner deg igjen i min historie, så råder jeg deg til å følge den samme prosessen som jeg fulgte. Og istedet for å bli deprimert, så kan det til og med hende at du vil bli glad av å se at du hver måned vil få mer  å rutte med enn tidligere. Og hvis du fremdeles ikke liker tallene du kommer opp med, så lover jeg deg å føre deg til et ytterligere steg i prosessen med å legge deg opp penger og en real buffer.

Nå bør jeg kanskje påpeke at en buffer er sparepenger som helst skal være så stor som tre ganger inntekten din. Og en buffer er noe du må ha i tilfelle fryseren ryker, kjøleskapet ryker, du må reparere bilen din eller det kommer på andre uforutsette ting som direkte kan knekke deg i hverdagen. Det er så og si en forsikring som hindrer deg i å gå personlig konkurs på en dårlig dag.

For å overbevise deg ytterligere om at du trenger en buffer, så kan jeg si at du aldri, aldri vil kunne klare å gå gjennom et helt liv uten at kjøleskap, komfyr, bil, eller fryser blir ødelagt.

Slik som jeg kommer til å bli arbeidsløs nå over sommeren. Da må jeg klare meg på 12 000 kroner i måneden. Og det føles helt OK i og med at jeg er godt trent på å leve billig og allerede har en buffer. Men jeg ville nok ikke ha vært like fornøyd uten denne bufferen eller uten de tiltakene som jeg nå skal beskrive nærmere for deg.

  1. Få oversikt over telefonumrene til: Telefonselskapet ditt, internettleverandøren din, fjernsynsleverandøren din, alt det du abonnerer på av aviser og ukeblader, din strømleverandør, Statens lånekasse (hvis du har lån der) NAF (hvis du har bil),kommunen (hvis du eier hus) og til andre steder der du har faste utgifter. Eksempelvis treningsstudioet ditt eller til han hyggelige traktormannen som brøyter veien din. Om du har eventuelle barn i barnehage eller privatskole, så husk å ta dette med.
  2. Ring til hvert sted og spør om hvor mye du betaler i året. Når du ringer strømleverandøren, så spør samtidig om hvor mye kilowatt strøm du bruker i gjennomsnitt på et år. Noter dette ned (jeg vil komme tilbake til hvorfor dette må gjøres).
  3. Finn en kalkulator og summer alle tallene. Del alle tallene på tolv.
  4. Ring til banken. Si at du vil opprette to nye kontoer. En med høy rente og få uttak og en konto du kan kalle for regningskonto. Fortell dem videre at du fra neste måned av ønsker å bli trekt den summen du ser på kalkulatoren din. Og at trekket skal over til din regningskonto. Rund gjerne den summen oppover.
  5.  Når du har fått nye kontoer logger du deg inn på nettbanken og ser om noen av dine faste innkrevere tilbyr «Avtalegiro» og «Efaktura». Skaff deg dette, for dette betyr i all enkelhet at du slipper å åpne så mye som en konvolutt fra disse igen. Du kan nærmest bare lukke øynene og la regningene bli betalt automatisk hver måned.

Voila! Da er du i mål. Og det tok deg bare en time og tre kvarter. Eller…Nei, forresten. Mest trolig to timer og et kvarter. Kom på at du sannsynligvis måtte slite deg igjennom en del pausemusikk mens du stod i telefonkø.

I mitt tilfelle endte jeg opp på syv tusen kroner. Og etter at jeg hadde kuttet ned utgiftene ytterligere (noe jeg kommer til å lære deg mye om i andre artikler),så havnet jeg ned på fem tusen kroner i faste utgifter. Husleie/huslån er ikke tatt med i disse utgiftene.

Per dags dato ligger jeg på 3500 kroner i faste utgifter. Så ikke bli skremt over summen du får opp på kalkulatoren, for jeg garanterer deg at du vil klare å kutte ned på utgiftene dine. Og hvis du har gjeld. Eksempelvis huslån, så betyr dette at du er godt på vei til å bli gjeldsfri, for du vil med en slik oversikt kunne betjene lånet ditt raskere.

Hvorfor dele summen på tolv?

Jo, fordi da slipper du slike skrekkelige måneder slik som i mars, der både bilavgift, kommunale avgifter og andre ustabile regninger spiser opp lønnen din. Hvis man ikke har kontroll, så vil man alltid komme i minus på slike måneder. Også vil du være på minussiden frem til neste store regningsmareritt med ekstra regninger kommer i postkassen. Det blir en evig vond sirkel man ikke kommer ut av.

Derfor er det bedre å fordele utgiftene på hver måned, slik at det alltid vil være penger på kontoen når veiavgift, lisens, kommunale utgifter og andre høye regninger melder sin ankomst. Du vil ALDRI mer ligge på minussiden. Og du vet NØYAKTIG hva du har i faste utgifter.  Og vil ALLTID ha igjen like mye penger til mat og andre ting hver eneste måned, Alt blir mer forutsigbart for deg. Og du kan begynne å planlegge mer.

Før så var det slik at du eksempelvis måtte betale 12000 kroner i regninger den måneden. Og at du kom i minus de påfølgende månedene også, fordi du måtte dekke opp tapet fra mars/april.  nå slipper du unna med syv tusen kroner i stedet (som et eksempel)  Nå har du plutselig fått mer kontroll og oversikt. Så deilig! Og nå er det på tide å ta neste skritt, der du skjærer ned på dine faste utgifter.

I neste artikkel skal jeg lære deg om hvordan du kan kutte ned de faste utgiftene med flere tusen kroner hver eneste måned. Dette er en veldig morsom del som det kan gå litt sport i. Og det er også her strømforbruket ditt kommer inn. 

Om du  ikke allerede har lest om mitt halsbrekkende økonomiske eksperiment for dette året, så kan du lese om det her: Mål for 2016  

Denne bloggen er helt fersk, så eg håper du har litt tålmodighet . Innlegg skrives fortløpende, men foreløbig er de ikke lagt offentlig. Dette kommer  i løpet av et par dager.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*